Από το δάσος στο πιάτο σας ...

Άγρια τσουκνίδα

Η τσουκνίδα ή Urtica dioica είναι ένα παρεξηγήσιμο φυτό με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Φυτρώνει σε πολλές περιοχές, κατά ομάδες και γενικά σε ακαλλιέργητους χώρους. Είναι πολυετής πόα, με όρθιο, απλό, δυνατό κορμό έχοντας ύψος από 50 – 120 εκ., σκούρο πράσινο χρώμα και αδρές τρίχες. Τα φύλλα της έχουν καρδιοειδή, στρογγυλεμένα δόντια, τα άνθη είναι πολύ μικρά και πράσινα και όλο το φυτό μαζί έχει κνιστικές τρίχες. Κάποιος μπορεί να την συλλέξει από τον Δεκέμβριο εώς και τον Απρίλιο, πριν ανθίσουν και φορώντας υποχρεωτικά γάντια. 

 Στην τσουκνίδα βρίσκονται φλαβονοειδή, αμίνες, γλυκοκινόλη και ανόργανα συστατικά. Περιέχει βιταμίνες Α, C, Ε, Κ, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρο, κάλιο, μαγγάνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και σελήνιο, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ, πολλά φυτοχημικά στοιχεία όπως το λυκοπένιο, β-καροτένιο, καφεϊκό οξύ και βεταΐνη. Τα φύλλα περιέχουν μια ισταμινική ουσία, μυρμηγκικό οξύ, πυρίτιο και τανίνη. Ενώ παράλληλα αναφέρετε ότι περιέχει νιτρικό ασβέστιο, οξείδιο του σιδήρου, ξυλώδη ουσία και χλωροφύλλη. Είναι πλούσια σε άλατα και οι κορυφές του φυτού περιέχουν χαλκό, χλώριο, νάτριο και ορμόνες.

 Κατά την αρχαιότητα ήταν πολύ γνωστή για τις μαγικές της ιδιότητες,  ο Ιπποκράτης την είχε χαρακτηρίσει πριν από 2500 χρόνια, “πανάκεια” δηλαδή την είχε εντάξει στα φυτά που κάνουν για όλες τις ασθένειες. Ο Έλληνας ιατρός Γαληνός στο βιβλίο του “De Simplicibus Medicamentis ad Paternainum (espurio)” τη συνιστούσε για πολλές παθήσεις. Ο Απίκιος είπε: «Όταν ο ήλιος βρίσκεται στον Κριό, κόψε θηλυκές τσουκνίδες για να τις χρησιμοποιείς για φάρμακο».

 Αρχικά ακούσαμε τις γιαγιάδες ότι κάνανε τσουκνιδόπιτες, μετά ακούσαμε για ρόφημα τσουκνίδας και στο τέλος αποφασίσαμε να την προσθέσουμε στα πιάτα μας στις εξής μορφές:

  • χυλοπίτες 

  • πουρέ

Πουρές με άγρια τσουκνίδα

  • σκόνη

Αφυδατωμένη άγρια τσουκνίδα του βουνού

  • κάνοντας συνδυασμούς γεύσεων με μανιτάρι, κρόκο και τσουκνίδα

Χυλοπίτες με Κρόκο, μανιτάρι και τσουκνίδαΠέτουρα με μανιτάρι και τσουκνίδα

  • αλλά εκτός από τα πιάτα μας, φροντίσαμε και για την υγιεινή μας κάνοντας σαπούνι με τσουκνίδα

Σαπούνι με άγρια τσουκνίδα Γρεβενών

 Ένα φυτό που κάνει θαύματα το προσαρμόσαμε στα μέτρα μας!!!