Από το δάσος στο πιάτο σας ...

Νοστιμιές για την Σαρακοστή

 Την νηστεία όλοι την έχουμε συνδυάσει με την θρησκευτική πίστη, είναι όμως και μια απόφαση για να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και να αποβάλουμε τις τοξίνες από τον οργανισμό μας.

 Εγκαταλείποντας για λίγο καιρό το κρέας μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με το μανιτάρι. Το μανιτάρι έχει σημαντική ποσότητα φυτικής πρωτείνης για το μυικό σύστημα, πολλές φυτικές ίνες για τον κορεσμό και τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, όπως επίσης το θρεπτικό στοιχείο σελήνιο που έχει αντιοξειδωτική δράση. 

  Σκεπτόμενοι την περίοδο της νηστείας και την χορτοφαγία κάναμε μία σειρά εναλλακτικών θρεπτικών προιόντων, τα οποία είναι: 

Με μανιτάρι :

  • μανιτάρια σε λάδι και ξύδι
  • αφυδατωμένα μανιτάρια
  • κινόα 
  • πιλάφι
  • πλιγούρι
  • ριζότο
  • βίδες (ζυμαρικό)
  • κριθαράκι
  • χυλοπιτάκι 

Αφυδατωμένος Βωλίτης - Βασιλομανίταρο

Με τρούφα:

  • κομματάκια τρούφας ή ολόκληρη
  • ριζότο

Σούπες:

  • βελοτόσουπα με μανιτάρια
  • χορτόσουπα με μανιτάρι
  • χορτόσουπα

Βελουτόσουπα

Ζυμαρικά:

  • λαχανικών (πέτουρα, χυλοπίτες, βίδες)
  • με κρόκο Κοζάνης (βίδες)
  • τραχανάς λαχανικών
  • φαρφάλες με κόκκινο κρασί
  • χυλοπίτες ή με άγρια τσουκνίδα, ή άγριο σκόρδο ή νάνες

Τουρσί:

  • καυτερές πιπεργιές
  • μπάμιες
  • κρίταμο

Πατέ:

  • βωλίτη
  • τρούφας
  • άγριο σκόρδο

Πατέ άγριου σκόρδου

Γλυκά:

  • του κουταλιού μανιτάρι
  • σοκολάτα υγείας με μανιτάρι

Γλυκό του κουταλιού μανιτάρι

 Είτε η νηστεία, είτε η χορτοφαγία  είναι μια ευκαιρία να δοκιμάσουμε καινούριες τροφές, να πειραματιστούμε και να θωρακίσουμε την υγεία μας.