Από το δάσος στο πιάτο σας ...

Αρκουδόσκορδο

Το αρκουδόσκορδο, δηλαδή το άγριο σκόρδο (Allium ursinum) ανήκει στην οικογένεια των λειριιδών (Liliaceae). Ευδοκιμεί  σε υγρά και σκιερά μέρη με φυλλοβόλα δένδρα. Το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 5οεκ., η μυρωδιά του είναι ίδια ακριβώς με το σκόρδο, ο βλαστός έχει τριγωνικό σχήμα, το φύλλωμα του είναι πλατύ και πράσινο και στην άκρη έχει μικρά άσπρα ανθάκια τα οποία είναι δηλητηριώδη.

  Το άγριο σκόρδο ήταν γνωστό από τον μεσαίωνα  για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, κυρίως στις ενοχλήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα. Κάπως έτσι είχε βγει η γερμανική παροιμία <<Τρώγε πράσο την άνοιξη κι άγριο σκόρδο το Μάη και θα γλιτώσεις το γιατρό τη χρονιά την άλλη!>>.

 Θεωρείται πολύ περισσότερο δραστικό από το απλό σκόρδο. Περιέχει αλισίνη που προφυλάσσει από την χοληστερίνη και την αρτηριοσκλήρωση, προστατεύει την καρδιά, τα αγγεία και δρα ως ασπίδα στα εγκεφαλικά επεισόδια, στα εμφράγματα, στις θρομβώσεις. Παράλληλα, περιέχει μαγνήσιο, μαγγάνιο που βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του κυκλοφοριακού συστήματος. Η ιδιαιτερότητα του είναι φυσικά άοσμο μετά την κατανάλωση του. Αυτό συμβαίνει γιατί η πρωτεΐνη είναι συνδεδεμένη με το θείο. 

 Βγαίνοντας στο δάσος για την συλλογή μανιταριών αρχίσαμε να ανακαλύπτουμε και άλλους θησαυρούς του δάσους. Διαβάζοντας όλα τα υπέρ που έχει το αρκουδόσκορδο και δείχνοντας εμπιστοσύνη στην ονομασία του, γιατί το τρώει η αρκούδα με το που ξυπνάει για να πάρει ενέργεια, το βάλαμε στο εργαστήριο μας και το βγάλαμε σε:

  • σκόνη 
  • χυλοπίτες
  • πατέ

Αφυδατωμένο άγριο σκόρδο του βουνούΠατέ άγριου σκόρδου

 Καλή μας όρεξη γεμάτη ενέργεια!!!