Από το δάσος στο πιάτο σας ...

Από το δάσος… στο πιάτο σας…

Η κάθε ιστορία ξεκινάει κάπως έτσι… Επιτέλους έφθασε η εποχή τους!!! Τα πρώτα μανιτάρια!!! Ευτυχώς ”είχαμε” βροχές… Για μας τους μανιταροκυνηγούς κάθε εξόρμηση στο δάσος είναι και μια καινούργια εμπειρία.Το νοτισμένο δάσος, τα χρώματα της άνοιξης και τα αρώματα της φύσης είναι ένα μοναδικό συναίσθημα.

ΑΛΛΑ ΤΊ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΊ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ;

 • Τι είναι τα μανιτάρια; Είναι μύκητες. Σε όλο τον κόσμο είναι καταγεγραμμένα είδη περίπου 70.000 εώς 100.000. Δεν έχουν χλωροφύλλη και αδυνατούν να συνθέσουν οργανικές ενώσεις, δηλαδή είναι ετερότροφοι οργανισμοί, παίρνουν την τροφή τους από άλλους οργανισμούς. Μανιτάρι αποκαλούμε το ορατό μέρος του οργανισμού.
 • Πως αναπαράγονται; Τα μανιτάρια αναπαράγονται με σπόρια. Υπολογίζεται ότι σε ένα κυβικό μέτρο αέρα σε καθαρό φυσικό περιβάλλον περιέχονται πάνω από 10.000 σπόρια μυκήτων.
 • Ποιος είναι ο ρόλος τους; Είναι πολύ σημαντικός για την οικονομία της φύσης. Ισορροπούν τον κύκλο του άνθρακα και των ανόργανων αλάτων. Εν ολίγοις είναι οι μεγάλοι ανακυκλωτές της φύσης. 
 • Συνθήκες καρποφορίας: Οι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη μυκήτων είναι αυτές που συνδυάζουν υψηλές σχετικές υγρασίες στο έδαφος και μικρές αλλαγές στις θερμοκρασίες. Στην ηπειρωτική Ελλάδα τέτοιες κλιματικές συνθήκες παρατηρούνται κυρίως το φθινόπωρο και την άνοιξη. Οι ιδανικότηρες συνθήκες για μεγαλύτερη καρποφορία φαγώσιμων μανιταριών είναι τα βροχερά καλοκαίρια.
 • Προσοχή και κανόνας!!! ‘Αμα δεν έχουμε κάποιον μανιταροσυλλέκτη μαζί μας ή κάποιον οδηγό μανιταριών δεν σύλλεγουμε άγρια μανιτάρια και δεν τα μαγειρεύουμε.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ 

 • Θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς περιέχει αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά και σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών.
 • Οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των απαραίτητων αμινοξέων, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και συναγωνίζονται στην ποιότητα τις ζωικές πρωτεΐνες, χωρίς όμως τις τοξίνες, τα λίπη και τη χοληστερόλη που βρίσκονται σε αυτό, επομένως θεωρούνται ιδανικά για τους χορτοφάγους.
 • Αποτελούν ακόμη, ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αφού περιέχουν ελάχιστες θερμίδες (13 θερμίδες ανά 100 γραμμ.). 
 • Περιέχουν ιχνοστοιχεία και μέταλλα: Κάλιο, φώσφορο, χαλκό, σελήνιο, ψευδάργυρο. 
 • Έχουν περιεκτικότητα σε βιταμίνες: νιασίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β1, παντοθενικό οξύ, βιταμίνη Β12, φιλλικό οξύ, βιταμίνη D.

 

Όταν όλο αυτό όπως προείπα ξεκίνησε με εξορμήσεις στο δάσος μαζί με φίλους για μανιτάρια, συνεχίζοντας ακόμη να τηρούμε αυτή την παράδοση και κανόντας το κομμάτι της ζωή μας μέσα από τα προιόντα μας. Προσπαθώντας έστω και γευστικά να μοιραστούμε αυτές τις εμπειρίες… Και αν ποτε θελήσετε να έρθετε μαζί μας, μη διστάσετε, πάρτε μας τηλέφωνο, φορέστε το χαμόγελο σας, πάρτε μαζί σας ένα καλάθι, ένα σουγιαδάκι, ένα πινέλο και έτοιμοι για την βόλτα στο δάσος!!! 

Υ.Γ. Οι φωτογραφίες είναι από την μανιταροεξόρμηση μας που έγινε στις 12/5/2018

πηγές για:

 • <<ΑΛΛΑ ΤΊ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΊ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ;>> βιβλίο, “Μανιτάρια”, 4η έκδοση του Γιώργου Κωνσταντινίδη
 • <<ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ>> άρθρο, από τον ιστότοπο mednutrition,  “Μανιτάρια” Αβραάμ Κάζης και Δέσποινα Γκάκνη