Από το δάσος στο πιάτο σας ...

Οι μανιταρόφιλοι δίνουν ραντεβού στο Πήλιο – 5η Γιορτή Μανιταριού και Βοτάνων Μακρυράχης

Οι μανιταρόφιλοι δίνουν ραντεβού στο Πήλιο – 5η Γιορτή Μανιταριού και Βοτάνων Μακρυράχης

 

Ο διάσημος σεφ Φώτης Παρασκευαΐδης μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το εορταστικό διήμερο 5-6 Οκτωβρίου

Επιστρέφει μετά από έναν χρόνο απουσίας, λόγω της περσινής καταστροφής από τη θεομηνία Ντάνιελ, η γιορτή Μανιταριών και Βοτάνων στη Μακρυράχη Πηλίου. Εκατοντάδες μανιταρόφιλοι, βοτανόφιλοι, λάτρεις της φύσης, αλλά και απλοί πολίτες που έχουν έντονη περιέργεια, ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις διήμερες δράσεις της 5ης Γιορτής Μανιταριού και Βοτάνων, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στη Μακρυράχη.

Για ακόμη μία χρονιά, εκπαιδευμένοι γνώστες, ειδικοί επί του θέματος, αλλά και εξειδικευμένοι σεφ θα ξεναγήσουν τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους στον θαυμαστό μικρόκοσμο των μανιταριών και των βοτάνων, με μία ξεχωριστή περιήγηση στην πηγή τους, το φυσικό περιβάλλον του Πηλίου.

 

Ο διάσημος σεφ Φώτης Παρασκευαΐδης

 

Με αφορμή την 5η Γιορτή Μανιταριού και Βοτάνων, ο διάσημος για τα μανιταρομαγειρέματά του και ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου εργαστηρίου μανιταριών στην Ελλάδα Φώτης Παρασκευαΐδης μιλάει για τη γιορτή της Μακρυράχης, την αγάπη του κόσμου όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και τον πλούτο που διαθέτει το Πήλιο σε μανιτάρια και βότανα.

Συνέντευξη στην ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

*Μετά από μία χρονιά αποχής λόγω των καταστροφικών πλημμυρών του περασμένου Σεπτεμβρίου επιστρέφει, κ. Παρασκευαΐδη, η γιορτή μανιταριού και βοτάνων. Τι να περιμένει ο κόσμος από τις διήμερες δράσεις;

Πέρυσι όλοι συμφωνήσαμε να μην κάνουμε τη γιορτή. Δεν μπορούσαμε εμείς να γλεντάμε και δίπλα μας ο άλλος να κλαίει για τη ζημιά και την καταστροφή που έπαθε. Είναι κακό αυτό το πράγμα. Φέτος, όμως, αυτούς τους ανθρώπους που έκλαψαν θέλουμε να τους φτιάξουμε το κέφι, με έναν χορό, με ένα ωραίο γεύμα με μανιτάρια, με κάποια δώρα που θα κάνουμε σε οικογένειες. Η γιορτή είναι διπλή φέτος. Η μία γιορτή, που θα γίνει το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, είναι η επιστημονική, όπου θα έχουμε σεμινάρια, ομιλίες, συζητήσεις, ενώ φυσικά θα υπάρχει και η μαγειρική και το γλέντι. Τη δεύτερη μέρα θα βγούμε στο πεδίο και η γιορτή θα συνεχιστεί μέσα στο δάσος για πρώτη φορά. Εγώ φέτος θα μαγειρέψω μέσα στο δάσος, οι διοργανωτές θα στήσουν ένα μέρος για να υποδεχθεί τον κόσμο και όλο αυτό που λέγετε μανιτάρι και φύση θα το ζήσουμε μέσα στο Πήλιο, μέσα στην καρδιά της φύσης. Άλλες χρονιές γινόταν μία περιήγηση στο βουνό, αλλά επιστρέφαμε στην πλατεία, φέτος θα μεταφερθούμε εξολοκλήρου στο δάσος.

*Η επέλαση του Ντάνιελ, πέρυσι, προκάλεσε ζημιές και καταστροφές στις καλλιέργειες στο Πήλιο. Επηρεάστηκε η καρποφορία των μανιταριών;

Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος, αλλά και όσοι θέλουν να έρθουν είναι ότι εμείς δεν κάνουμε ζημιά στις μανιταριές. Όταν κόβουμε μανιτάρια είναι λες και κόβουμε ένα μήλο. Θεωρητικά η μανιταριά είναι αθάνατη, μπορεί να ζήσει έως και 4.000 χρόνια. Αν, όμως, λόγω της κακοκαιρίας υποχώρησαν τεράστια κομμάτια εδάφους, τότε μπορεί να καταστράφηκαν κάποια σημεία με μανιταριές. Αλλά να ξέρετε ότι αυτό θα επανέλθει τόσο γρήγορα που ο κόσμος δεν θα το καταλάβει. Στο υπόλοιπο το δάσος θα βγουν μανιτάρια, θα μεταφερθεί ο σπόρος και πάλι στα καινούρια τα κομμάτια που είναι πιο ζωντανό το μέρος, μπορεί να βγουν και πιο πολλά μανιτάρια.

*Για ποιον λόγο σας αποκαλούν «το πιο μεγάλο τηγάνι»; Τι να περιμένει ο κόσμος να γευτεί από τα φετινά μανιταρομαγειρέματα;

Σε μία από τις γιορτές είχα κάνει ένα τηγάνι που χωρούσε 150 μερίδες, μετά έφερα ένα τηγάνι που χωρούσε γύρω στις 300 μερίδες. Και τώρα στη Μακρυράχη από το να κάνουμε πολλά τηγάνια, θα φέρω ένα μεγάλο τηγάνι που χωράει 450 μερίδες μέσα.

Φέτος το μενού θα περιλαμβάνει, την πρώτη ημέρα, ριζότο μανιταριών και κριθαρότο μανιταριών, που αρέσει στον κόσμο. Είχα προσπαθήσει να το αλλάξω, αλλά ο κόσμος αντέδρασε. Θα κάνουμε πρώτα ένα τσάι με βότανα και στη συνέχεια μία σούπα, ενώ θα έχουμε και πένες με μανιτάρια. Τη δεύτερη ημέρα, από το δάσος, θα ετοιμάσω ό, τι μου φέρουν τα παιδιά από το δάσος. Θα δημιουργήσω ανάλογα με το τι θα μου φέρουν.

*Πολλές φορές ακούμε για τους κινδύνους που υπάρχουν από την κατανάλωση μανιταριών. Υπάρχουν τέτοια είδη μανιταριών στο Πήλιο; Αν ναι, μπορεί ένας μανιταρόφιλος να τα διακρίνει και να τα αποφύγει;

Τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε πολλά κρούσματα δηλητηρίασης ούτε στο Πήλιο ούτε σε άλλες περιοχές, όπου κάνουμε παρόμοιες γιορτές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν γνώσεις. Υπάρχουν κίνδυνοι, αλλά υπάρχουμε εμείς που κάνουμε σεμινάρια, που ενημερώνουμε τον κόσμο. Το σλόγκαν μας είναι «αγαπάμε τα μανιτάρια, αλλά πιο πολύ αγαπάμε τη ζωή μας». Δεν τρώμε ό, τι να ναι. Κάποιος που θέλει να βγει στη φύση για μανιτάρια, θα πρέπει να μάθει δίπλα σε κάποιον άλλον, σε έμπειρους συλλέκτες μανιταριών, ώστε να αποφεύγονται περιστατικά. Δεν είναι κριτήριο επικινδυνότητας ούτε η μυρωδιά ούτε το χρώμα ούτε το σχήμα του μανιταριού. Χρειάζονται γνώσεις και αυτό προτρέπουμε στον κόσμο.

*Πέραν, όμως, των κινδύνων υπάρχουν και πολλά οφέλη.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση γίνεται για να αναδείξει τα γενικότερα οφέλη γύρω από τη μανιταροφιλία. Το σημαντικότερο είναι ότι εάν βγούμε στο δάσος, θα περπατήσουμε. Ξεχνιόμαστε, καθαρίζουμε το μυαλό μας και ενδυναμώνουμε και το σώμα μας. Δεύτερον, το μανιτάρι στη διατροφική αλυσίδα είναι στην κορυφή, απαλλαγμένο από λιπαρά, τριγλυκερίδια, λιπάσματα, από συντηρητικά. Είναι καθαρή πρωτεΐνη που κάνει πολύ καλό στην υγεία. Όμως, έχει όλο αυτό το σύμπλεγμα, περπάτημα, γνώσεις και φαγητό που είναι ωφέλιμο.

*Μετά από πέντε χρόνια διοργάνωσης της συγκεκριμένης γιορτής, θα λέγατε ότι έχει πετύχει τον στόχο σας; Εχετε καταφέρει να μυήσει την περιοχή της Μαγνησίας στην μανιταροφιλία και τη βοτανοφιλία; Αυξάνεται ο νέος κόσμος;

Οταν έγινε η γιορτή για πρώτη φορά ήμασταν όλοι μουδιασμένοι. Τη δεύτερη και την τρίτη χρονιά η χαρά και η προσμονή αυξάνονταν. Πλέον, περιμένουμε πότε θα κατέβουμε κάτω στην γιορτή της Μακρυράχης. Χρόνο με τον χρόνο έρχεται όλο και περισσότερος κόσμος. Μεγάλου ατού στο Πήλιο είναι το γεγονός ότι έχει πολλούς ξένους, οι οποίοι περιμένουν αυτή τη γιορτή για να έρθουν να δουν κάτι που δεν έχουν ξαναδεί σε όλη τους τη ζωή και να δοκιμάσουν και τα ξεχωριστά είδη που φυτρώνουν στο Πήλιο. Ο κόσμος αυξάνεται κάθε χρόνο και αυτό μας παρακίνησε, φέτος, να μεταφέρουμε τη γιορτή στο δάσος γιατί φτάσαμε στο σημείο να μην μας χωράει η πλατεία.

*Αν και από τα Γρεβενά, όπου ζείτε και δραστηριοποιείστε, έχετε καταφέρει να εδραιωθείτε και στη Μαγνησίας σαν ντόπιος. Τι σας κέρδισε στην περιοχή μας;

Ετσι ακριβώς (γελώντας). Την τελευταία φορά που ήρθα, αυτό που είπα είναι ότι αισθάνομαι σαν ντόπιος. Πιο πολλές φορές επισκέφθηκα τη Μακρυράχη, παρά το χωριό μου τα τελευταία χρόνια. Οι σύλλογοι που υπάρχουν στο χωριό, με «αγκάλιασαν» από την πρώτη στιγμή που συνεργαστήκαμε. Μπορεί να διοργανώνω περίπου 80 γιορτές σε όλη την Ελλάδα, αλλά με τη Μακρυράχη ήταν κάτι διαφορετικό. Οι σύλλογοι και οι κάτοικοι μου φέρθηκαν τόσο όμορφα, που ακόμη και τις διακοπές μου τα τελευταία χρόνια τις κάνω στο Χορευτό. Είναι ένα πανέμορφο μέρος, ένα μέρος που έχει άφθονο μανιτάρι, αλλά κυρίως με κέρδισαν οι άνθρωποι. Εχω φίλους που τους νιώθω σαν αδέρφια.

Το πρόγραμμα της γιορτής

Η 5η Γιορτή Μανιταριού και Βοτάνων που διοργανώνει ο Σύλλογος των Απανταχού Μακρυραχιωτών «Γεώργιος Κανισκέρης» ξεκινάει το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία της Μακρυράχης. Εκεί θα μιλήσουν οι Γιώτα Κεσανίδου και ο Βασίλης Καουνάς, ενώ θα ακολουθήσουν μανιτομαγειρέματα από τον σεφ Φώτη Παρασκευαΐδη και μουσική βραδιά.

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο 32ο χλμ Βόλου – Ζαγοράς (θέση Νησάκι) για εξόρμηση στο δάσος και αναζήτηση μανιταριών. Επιστροφή στον χώρο για μανιταρογεύσεις από τον σεφ Φώτη Παρασκευαΐδη.

Η είσοδος και η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Η εκδήλωση γίνεται με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μακρυράχης, υπό την αιγίδα του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου.