Από το δάσος στο πιάτο σας ...

Η Γιορτή των Μαρτιάτικων

Με τον ερχομό της άνοιξης ξεπροβάλλουν σιγά, σιγά και τα πρώτα μανιτάρια. Το είδος Μαρτιάτικο ή  Υγροφόρος ο μαρτιάτικος ή Μαρτούλι είναι απ’ τα πρώτα μανιτάρια της άνοιξης.

Ας  το γνωρίσουμε λοιπόν, καρποφορεί από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, σε μεγάλες ομάδες, σε σκιερά δάση, αμέσως μετά το λιώσιμο του χιονιού. Το καπέλο του έχει διάμετρο 3-10 εκ., αρχικά όσο είναι υπογείως είναι ημισφαιρικό και λευκωπό, όταν βγει από το έδαφος είναι  ανθρακί, γκριζομαυριδερό και μερικές φορές έψει μεταλλική λάμψη. Τα ελάσματα είναι στενά, λευκά αρχικά, γριζωπά αργότερα, ακουμπούν πλατιά ή κατεβαίνουν στο πόδι. Το πόδι έχει ύψος 2,5-8 και διάμετρο 1-3,5 εκ., είναι σκληρό, συχνά πλαγιαστό, λεπταίνει προς τη βάση, λευκό, γκρίζο και ελαφρά λεπιδωτό στη κορυφή. Η σάρκα του είναι λευκή, μερικές φορές μαυριδερή, με ήπια και άοσμη γεύση (κάποιες φορές θυμίζει μέλι ή κηρύθρα αν ψηθεί).

Γι΄αυτό το ξεχωριστό μανιτάρι οι Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας σας προσκαλούν στην Γιορτή των Μαρτιάτικων  που θα διεξαχθεί στο Βοτανικό Κήπο Νεοχωρίου στις 1 Απριλίου με πολλές εκδηλώσεις. Εκεί θα βρίσκονται και τα Μανιταροπροιόντα Γρεβενών για τα μανιταρομαγειρέματα. Σας περιμένουμε!!!