Από το δάσος στο πιάτο σας ...

Από τα Γρεβενά στην Κιβωτό του Κόσμου στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων

                               

 Η Κιβωτός του Κόσμου Ηπείρου βρίσκεται στην ορεινή και ακριτική  Πωγωνιανή Ιωαννίνων μόλις εννιακόσια πενήντα μέτρα από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Ο πατέρας Αντώνιος με αφορμή τη εγκατάλειψη και την ερήμωση που έχει δεχθεί ο τόπος, σε συνδυασμό με την ανάγκη για δημιουργία ενός Κέντρου Παιδικής Προστασίας στην Ήπειρο, έλαβε το ρίσκο να δημιουργήσει το πρώτο παράρτημα της Κιβωτού του Κόσμου, στο τελευταίο άκρο της Ελλάδος, στην Πωγωνιανή της Ηπείρου.

 

 Βασικός στόχος της Κιβωτού του Κόσμου στην Πωγωνιανή είναι να πατήσουν τα παιδιά γερά στα πόδια τους, έχοντας τη βοήθεια που χρειάζονται ώστε να ενταχθούν με τα κατάλληλα εφόδια στο κοινωνικό σύνολο. Το Σπίτι της Κιβωτού του Κόσμου στην Ήπειρο σχεδιάστηκε με πολλά όνειρα και φιλοδοξίες και αποσκοπεί αφενός στη δημιουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Παιδικής Προστασίας με προγράμματα και υπηρεσίες που έχουν σχεδιαστεί προσεκτικά και εξασφαλίζουν ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση για το κάθε παιδί. Αφετέρου στη λειτουργία του Γεωργικού σχολείου που διασφαλίζει στα παιδιά την κατάλληλη εκπαίδευση σε τομείς του πρωτογενούς τομέα και τους προσφέρει αξιόλογες μελλοντικές επαγγελματικές διεξόδους, αλλά ταυτόχρονα συμβάλει και στην ανάπτυξη της περιοχής της Ηπείρου που σιγά σιγά ερημώνει. 

    

 Οι λέξεις <<βοηθάω τον συνάνθρωπο μου>> προάγουν όλες εκείνες τις πανανθρώπινες αξίες, όπως κοινωνική αλληλεγγύη, ανιδιοτελής προσφορά και αγάπη προς τους άλλους ανθρώπους. Στη σημερινή κοινωνία με τους γρήγορους και αγχωτικούς ρυθμούς ζωής ξεχάσαμε την έννοια της συλλογικότητας. Γι’ αυτό το λόγο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γρεβενών Πίνδος, μαζί με τους Μανιταρόφιλους Ελλάδος με αντιπρόσωπο τον Φώτη Παρασκευάϊδη θα επισκεφθούν το σπίτι της Κιβωτού.  Οι μικροί και μεγάλοι χορευτές του συλλόγου θα μάθουν τοπικούς χορούς στα φιλοξενούμενα παιδιά της Κιβωτού, παραδοσιακά παιχνίδια και τραγούδια ενώ ο Φώτης Παρασκευάϊδης με το τεράστιο τηγάνι του θα προσφέρει τις μανιταροδημιουργίες του σε όλους τους παρευρισκόμενους.  

-Η εκδρομή είναι ανοιχτή στο κοινό των Γρεβενών.

 

 

Υ.Γ. Περισσότερες πληροφορίες για την Κιβωτό του Κόσμου μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο

http://www.kivotostoukosmou.org/el/kivotos-hpeirou