Από το δάσος στο πιάτο σας ...

Το βάλσαμο στην υγεία μας!!!

Όνομα: Σπαθόχορτο – Βαλσαμόχορτο – Υπερικό

Επιστημονική ονομασία: Υπερικόν το διάτρητον – Hypericum Perforatum

Οικογένεια: Υπερικοειδών – Hypericaceae

 Άλλα ονόματα: Βάλσαμο, βαλσαμόχορτο, υπερικόν, λειχηνόχορτο, περίκι,

βότανο του προδρόμου, βότανο του Αγ.Ιωάννη, χελωνόχορτο

Περιγραφή του Βαλσαμόχορτου

Πολυετές φυτό που φύεται σε ξηρές περιοχές. Θα το συναντήσουμε ακόμη και στις άκρες των δρόμων, σε κάμπους, λόφους, φράκτες, αμπελώνες, με άλλα λόγια, σχεδόν παντού, σε καλλιεργημένους και ακαλλιέργητους τόπους.

Τα άνθη του συγκεντρώνονται στην κορυφή των βλαστών. Έχουν πέντε μεγάλα πέταλα με έντονο χρυσοκίτρινο χρώμα. Η εποχή της άνθησης είναι από Ιούνιο-Σεπτέμβριο, της συλλογής από Ιούλιο-Αύγουστο και χρησιμοποιούμενα μέρη, όλο το φυτό. Σημειώνουμε ότι τα άνθη πρέπει να χρησιμοποιούνται νεαρά και λίγο ξερά κι όχι μετά από μακροχρόνια φύλαξη. Επίσης, όταν μείνουν πολύ χρόνο, τα φύλλα κιτρινίζουν, τα άνθη αποχρωματίζονται και όλο το φυτό παίρνει ένα καστανό χρώμα.

Το σπαθόχορτο περιέχει τανίνη, φλαβονοειδή, κόκκινη χρωστική ουσία (υπερικίνη), ρητίνη, πτητικά έλαια, γλυκοσίδες κ.α

Το Υπερικό για τους αρχαίους

Ο Διοσκουρίδης, περίφημος βοτανοθεραπευτής της αρχαίας Ελλάδας, αναφέρει τέσσερα είδη Υπερικού, τα οποία προτείνει κατά τις οσφυοϊσχιαλγίας, σε πόσιμο μείγμα με υδρομέλι (μέλι + νερό). Ισχυρίζεται ότι η τοπική χρήση του βοτάνου βοηθάει σημαντικά στην επούλωση των εγκαυμάτων και η κατανάλωση του υπό μορφή αφεψήματος ανακουφίζει από τη δυσπεψία και τους κολικούς πόνους, αλλά πρέπει να χορηγείται έως την πλήρη ίαση.

Αναφορές στις θεραπευτικές ιδιότητες ελληνικών ενδημικών ειδών Υπερικού έχουν γίνει και από τον Ιπποκράτη, τον Θεόφραστο, τον Πλίνιο και τον Γαληνό.

Ενεργά συστατικά του Βαλσαμόχορτου

Κατεχίνες, επικατεχίνη, κερκετίνη, ρουτίνη, υπεροσίδη, φλωρογλουκινόλες, πτητικά έλαια, ρητίνες, ξανθόλες, υπερικίνες, οι πολύτιμες οργανικές ενώσεις, ψευδο-υπερικίνες, hyperforin, φαινολικά οξέα, αιθέρια έλαια, λουτεολίνη, διαπιγενίνη, ανθρακινόνες, καρβοξυλικά οξέα, κουμαρίνη, καροτενοειδή.

Σπαθόχορτο και βασικές δράσεις

Αντικαταθλιπτικές, νευροπροστατευτικές, αντιεπιληπτικές. αντισπασμωδικές, καταπραϋντικές, διεγείρει την κυκλοφορία της χολής, διουρητικές, ηρεμιστικές, παυσίπονες, αντιϊικές, αποχρεμπτικές, εμμηναγωγές, αντιφλογιστικές, αιμοστατικές, επουλωτικό των πληγών, των ελκών, αντισηπτικές, αντιμικροβιακές, στυπτικές, σπασμολυτικές, ισχυρές αντινεοπλασματικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιαγγειογενετικές.

Το βαλσαμόλαδο είναι επίσης ιδανικό ίαμα

Για την κατάθλιψη, τις αγχώδεις διαταραχές, τη δυσεντερία, το έλκος του στομάχου, τις παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα, τις παθήσεις, των αναπνευστικών αυλών, τους ρευματισμούς και τα αρθριτικά, τις πνευμονικές ενοχλήσεις και σε τους κολικούς, τις παθήσεις του συκωτιού, τις πληγές και τα έλκη, τους σκώληκες, τους ελώδης πυρετούς, τη χρόνια κόπωση, τη χρόνια καταρροή, τις θρομβώσεις,
τον έρπητα.

Στο κατάστημα μας θα βρείτε

Λικέρ από σπαθόχορτο, σαπούνι και βαλσαμόλαδο.

πηγή: https://enallaktikidrasi.com/2016/03/spathoxorto-valsamoxorto/